انتخابات پارلمانی سال ۱۳۹۷ افغانستان، جدای از آن که برای کل کشور مایه فضاحت و ناامیدی بود، برای اهل تشیع اما نتایج بسیار نامبارکی داشت. در این انتخابات، شیعیان هم از نظر کمیت نمایندگی و هم به لحاظ کیفیت آن دچار شکست سنگین و جبران‌ناپذیر شدند.

انتخابات پارلمانی سال ۱۳۹۷ افغانستان، جدای از آن که برای کل کشور مایه فضاحت و ناامیدی بود، برای اهل تشیع اما نتایج بسیار نامبارکی داشت. در این انتخابات، شیعیان هم از نظر کمیت نمایندگی و هم به لحاظ کیفیت آن دچار شکست سنگین و جبران‌ناپذیر شدند.

در یک نگاه آماری به وضعیت کرسی‌های نمایندگی شیعیان در مجلس آینده، با تقلیل تقریبا پنجاهدرصدی نمایندگان شیعه در مقایسه با دور قبل مواجه می‌شویم.

در دور قبل، از کابل ۱۲ نفر نماینده داشتیم، اما این تعداد در دور فعلی با کاهش تقریبا ۶۰ درصدی به پنج نفر تقلیل یافته است. این مقدار ریزش و کاهش در کابل، مبنای کاهش کل نمایندگان شیعه در سطح کشور است؛ به گونه‌ای که مجموع نمایندگان ما از سراسر کشور در مجلس نمایندگان، از ۵۳ نفر در دور قبلی، به ۳۰ نفر با احتساب نمایندگان مستقر غزنی اُفت داشته است.

به لحاظ کیفی نیز همین روال جریان دارد، یعنی در این دور، ناتوان‌ترین‌های شیعه وارد مجلس شده‌اند، در حالی که در دور قبلی چندین نماینده شاخص داشتیم که می‌توانستند فضای نهاد قانون‌گذاری را با طرح‌ها و برنامه‌های شان متأثر بسازند.

کاهش نمایندگان شیعه به تقریبا نصف، نشانه آشکار دستبرد قومی در آرای مردم است؛ زیرا تعدد و تکثر نامزدان انتخابات پارلمانی، تنها به حوزه شیعیان محدود و منحصر نبود؛ اما آنچه روی داده است کاهش تقریبا پنجاه درصدی نمایندگان شیعه در این دور است.

اعلام نتایج ابتدایی انتخابات پارلمانی کابل؛ انتخابات یا انتصابات؟

پس از اعلام نتایج ابتدایی انتخابات پارلمانی ولایت کابل از سوی کمیسیون انتخابات، شماری زیادی از رهبران احزاب سیاسی و نامزدان انتخابات پارلمانی به آن واکنش نشان داده و این انتخابات را مضحک و خیانت به شهروندان کابل خواندند.

دکترجعفرمهدوی یکی از نامزدان انتخابات پارلمانی ولایت کابل و رئیس حزب ملت  افغانستان در باره اعلام نتایج ابتدایی انتخابات پارلمانی کابل گفت:" عملکرد کمیسیون انتخابات مبنی بر اعلام نتایج انتخابات پارلمانی افغانستان بسیار فاجعه‌بار و خیانت‌آمیز است."

وی بیان داشت:"معاملات رهبری کمیسیون انتخابات با مافیا و نامزدان متقلب در سرای شاهزاده سرنوشت مردم را به بازی گرفته و به رای مردم افغانستان خیانت کرده است."

آقای مهدوی گفت:" ۹۹ درصد نتایج ابتدایی ولایت کابل به اساس معامله بین رهبری کمیسیون انتخابات و نامزدان مافیای متقلب اعلام شده و نه به اساس رای مردم."

دکترسیدعلی کاظمی رهبرحزب اقتدار ملی افغانستان و از نامزدان انتخابات پارلمانی ولایت کابل نیز در واکنش به اعلام نتایج مقدماتی ولایت کابل در صفحه فیسبوک خود نوشته است؛ آنچه امروز، از سوی کمیسیون انتخاب اعلام شده ‌است، نتیجه انتخابات پارلمانی ولایت کابل نیست، بلکه نمایش مضحک سناریوی از پیش تعیین شده است که ربط به‌اراده مردم کابل ندارد.

آقای کاظمی نوشته:" آنچه به‌عنوان نتیجه انتخابات ولایت کابل اعلام شده‌ است، به‌هیچ عنوان ریشه در حقیقت ندارد و اراده و انتخاب مردم کابل در آن دخیل نیست؛ لذا، می‌طلبد از سوی نهادهای مربوطه و مخصوصا کمیسیون شکایات انتخابات، در این زمینه توجه جدی و اقدام قاطع صورت گیرد و معیارهای قانونی در نظرگرفته شود، ابهامات و شبه‌ها برطرف گردد و برای احترام به‌مردم که صاحبان اصلی قدرت مملکت هستند، مسئولین کمیسیون مستقل انتخابات، به‌نهادهای عدلی و قضایی معرفی شوند، در غیر این صورت، این نمایش مضحک و تقلب گسترده و سازمان یافته، کشور را در نابسامانی‌ها و چالش‌های عمیق فرو خواهد برد و نظام افغانستان را با بحران مشروعیت روبرو خواهد کرد".

عاطفه طیب یکی دیگر از نامزدان انتخابات پارلمانی ولایت کابل نیز اعلام نتایج ابتدایی را مهندسی کمیسیون انتخابات خوانده است.

وی در صفحه فیسبوک خود نوشته است:" نتیجه‌ ابتدایی اعلام شده توسط کمیسیون انتخابات، به‌هیچ عنوانی برای من و اعضای تیم ما قابل قبول نیست و از دوکانداری و مهندسی کمیسیون نامستقل و معامله‌گر انتخابات همه‌مان به ‌خوبی واقفیم و امیدوارم که کمیسیون رسیدگی به شکایات با بررسی‌های پیگیرانه‌ خود بتواند، بازی را به محور مردم برگردانده و به این پروسه‌ ملی مشروعیت بخشد".

شایان ذکر است از میان ۲۴۹ وکیل فعلی پارلمان ۷۱ تن توانسته اند دوباره به پارلمان راه یافته و ۱۶۷ وکیل دیگر  برای اولین بار است که به پارلمان وارد می شوند

کد خبر 10665

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 5 =